Hastalıklar ruh ve beden üzerinden değerlendirilir ve tanı tedaviye geçilir. Beden hastalıkları içerisinde yer alan cinsel sağlık sorunları günümüzde toplum tarafından da kabullenilmiş ve bu alanda hizmet veren polikliniklerden destek alınmıştır. Cinsel hastalıklar konusuna değinilmeden evvel bazı tanımlar hastalıkları daha iyi anlamaya yardımcı olacaktır.
Bu tanımlar arasında peyronie hastalığı nedir nasıl tedavi edilir tanımı ile cinsel isteksizliktedavisi daha iyi kavranacaktır. Peyronie penis eğriliği olarak tanımlanır. Peniste ortaya çıkan şekil bozukluklukları da peyronie adı altında tedavi edilir. Bu eğrilik doğuştan veya erişkin yaşlarda ortaya çıkabilir. Yetişkin süreçte cinsel isteksizlik nedenleri arasında yer alan peyronie ayrıca estetiksel sorunlara neden olur.
Peyronie şikayeti çıplak gözle kişi tarafından gözlemlendikten sonra ürolog desteği alınır. Yere paralel olması gereken penisin yan, alt veya üst tarafa doğru şekil alması belirleyici bir tanı olmakla beraber, ağrılı bir cinsel ilişki, idrar esnasında yaşanan olumsuzluklar hastalığın diğer belirleyici belirtileri olmaktadır.
Cinsel İsteksizlik Nedenleri
Cinsel isteksizlik nedenleri yapılan hasta ve doktor görüşmeleri esnasında netleşir. Bu isteksizlik nedenleri için yapılan muayenede peyronie teşhisi konulabilir. Tanı sonrası peyronie tedavisi sürecine hastanın kararı ile geçilir.
Hasta onayı sonrası doğuştan veya sonrasında görülen bu rahatsızlığa karşı ilaç ve diğer yöntemler olumsuz cevap verdiğinde 18 yaş sonrası cerrahi tedavi sürecine geçilir. Tek tedavi yöntemi olan bu cerrahi işlem sonrası %90 başarı sağlanır. Peyronie hastalığına neden olan diğer nedenler
- Kronik hastalıklar (şeker, tansiyon ve kalp rahatsızlıkları)
- Romatizmal hastalıklar
- Yaşa bağlı vücut kireçlenmeleri
- Pelvik cerrahi müdahale sonrası olarak sıralanabilir.
Cinsel sağlık problemleri arasında sayılan peyronie hastalığında sertleşme ve ilişki esnasında ağrı hissedilir. İdrar yapma esnasında da peyronie durumu yaşayanlarda olumsuzluklar yaşanır.
Cinsel İsteksizlik Tedavisi
Ereksiyon halinde penis yan, aşağı veya yukarıya şeklinde bir şekil alıyor ise ve bu süreç ağrılı ise bir üroloji polikliniğine uğramak gerekir. Tanı konulması için çekilen ultrasnografi, plak lokalizanyonu, plakta kemikleşme muayene ve tespitleri sonrası hastalığın evresi tespit edilerek ilaç tedavisi veya cerrahi tedavi süreci başlar. Bu süreçler hastalığın evrelerine göre
- İlaç tedavisi
- Traksiyon tedavisi olarak bilinen tedavi uzman ürolog tarafından uygulanan yöntemler arasındadır. İlaç tedavisi ile beraber uygulanır.
- Li ESWT tedavisi ile penis eğriliği tedavi edilen yöntemler arasında yer alır. Bu tedavi de eğriliğe bağlı ağrılar azalır. Ortalama 6 ay içerisinde % 30 düzelme görülür.
- Cerrahi müdahaleler (protez, rekontrüktif, penisten parça çıkartma, teğelleme işlemi ve uzatma tedavileri) şeklinde uygulanır. %100 başarı sağlanan bir diğer tedavi yöntemi ise penil implant cerrahi uygulaması olup penis eğriliğini ortadan kaldırır.
Cerrahi tedavi sonrası yapılan kontrol süreleri ile birlikte hasta 10 gün içerisinde rutin yaşamına döner.
Hastalığın adı ve tedavi şekli Fransız cerrah François De La Peyronie tarafından bulunarak tıp dünyasına sunulmuş bir başarı hikayesinden oluşur. Türkiye’de peyronie hastalığının sıklığı araştırması Ateş Kadıoğlu tarafından yapılarak yapılan araştırmalarda 1208 hasta denek olarak kullanılmış ve hastalık oranı %5.3 olarak tespit edilmiştir.