3.4 C
İstanbul
Perşembe, Ocak 1, 2026

Karlılık Var Ama Nakit Yok: Şirketlerde En Çok Görülen Finansal Tuzaklar

- REKLAM -

Karlı görünen ancak nakit akışı sorunları nedeniyle kriz yaşayan şirketlerin sayısı her geçen gün artıyor. Son dönemde özellikle KOBİ’lerde sıklaşan bu tablo, işletmelerde finansal okuryazarlık ve doğru bilanço yönetiminin önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Pillarrise Consulting Kurucusu İsa Özinan, şirketlerin en sık düştüğü finansal tuzaklara ilişkin dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu.

“Karlılık tek başına şirketin sağlığını göstermez”

İsa Özinan’a göre, birçok işletmenin yaptığı en büyük hata bilanço yerine sadece gelir tablosuna odaklanmak. Şirketlerin ‘kâr ettik’ düşüncesiyle aslında derin bir nakit açığını fark etmediğini belirten Özinan, şu tespitte bulunuyor: “Ciro artışı bir başarı göstergesi değildir. Aynı şekilde kârlılık da tek başına yeterli değildir. Şirketler, kâğıt üzerinde kâr ederken nakit akışında ciddi açıklar verebiliyor. Bu durum, işletmenin operasyonel sağlığını tehdit eden en büyük tuzaklardan biridir.”

Stok ve sipariş yönetiminde görünmeyen kayıplar

Özinan’a göre şirketlerde en fazla nakit bağlanan ve doğru yönetilemeyen alanların başında stoklar geliyor. Özellikle üretim ve perakende sektörlerinde stokların finansal risk yarattığını vurgulayan Özinan, “Stok şişmesi, fark edilmeyen nakit kaybıdır. Yönetilemeyen stok, aslında rafta duran bir maliyet anlamına gelir” diyor.

Vadelerin uzaması: Şirketlerin en sessiz nakit kaybı

Özinan’a göre işletmelerin en sık yaşadığı diğer tehlike ise müşterilere verilen uzun vadeler. Piyasadaki belirsizlik ve rekabet baskısı nedeniyle vadelerin uzadığını, bunun da şirketlerin kasasını boşalttığını belirtiyor: “Vadeyi uzatmak satış artırıyor gibi görünür ama şirketi nefessiz bırakır. Nakit akışında bozulma, genellikle uzun vadelerin kontrolsüzce genişlemesiyle başlar.”

Finansal verileri okumayı bilmeyen yöneticiler risk altında

Çok sayıda şirketin finansal raporlara bakmasına rağmen bu verileri doğru yorumlamadığını söyleyen İsa Özinan, bu durumun “sessiz bir kriz” yarattığını ifade ediyor: “Pek çok yönetici bilanço ve nakit akışı raporunu analiz etmeyi bilmiyor. Oysa bu veriler şirketin yaşam kaynağıdır. Finansal okuryazarlık şirket yöneticilerinin olmazsa olmaz yetkinliği haline gelmiştir.”

-TANITIMDIR. TAVSİYE NİTELİĞİ TAŞIMAZ…

- REKLAM -

Son Haberler

Diğer Haberler