Sakarya’da KOSGEB (Küçük ve Orta işletmeleri Geliştirme Başkanlığı İdaresi) tarafından açılan girişimcilik kursunu tamamladıktan sonra Hibe almaya hak kazanan 36 yaşındaki ev hanımı Nesibe Özay Serdivan da bölgenin en güzel mekânlarından biri olan ‘Garden Hill Cafe&Restaurant’ı hizmete açtı.
Ev hanımlığından patronluğa yükselen bu yolda daha önceleri dışarıda hiç bir çalışma geçmişi olmadan evde kendi imkânlarıyla dikiş nakış işi yapan Nesibe Özay, en büyük desteği eşi İbrahim Özay’dan alarak, kurduğu hayalleri açtığı küçük Restaurant ile gerçekleştirerek kendi işinin patronu oldu.
2012 yılında KOSGEB’i bir arkadaş vasıtası ile duyan Özay çifti, o yıl KOSGEB’in düzenlediği Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine katılarak sertifika aldı ancak bazı yetersizliklerden dolayı bu hayallerini o dönemler gerçekleştiremedi.
Hayallerinden hiç vazgeçmeden tekrardan harekete geçen Özay, 2015 yılında Eşi ile birlikte Serdivan Kemalpaşa mahallesinde 150 Bin TL Öz Sermaye, 100 Bin TL KOSGEB Desteği ile bölgedeki Restoran ve kafelere rakip şirin bir Restoran açtı.
Tüm malzeme ve ekipmanlarını restoran içinde kendi imkânlarıyla tamamlayan Özay çifti, hibe desteğini almak üzere iş planını hazırlayarak Sakarya KOSGEB İl Müdürlüğüne başvuruda bulundu. Yazdıkları proje kurul tarafından kabul edilerek KOSGEB’ten 30 Bin TL Hibe 70 Bin TL ise Sabit yatırım desteği almaya hak kazandı. 8 aydır müşterilerine sonsuz hizmet sunan Garden Hill, 5 kişilik çalışanı ile sigortalı istihdam sağlamayı başardı. Marka ismini de KOSGEB’ten aldığı hibe ile tescil ettiren Özay çifti, şimdilerde ikinci şubenin hayallerini kurmaya başladı.
İmkânsız Diye Düşünmüştüm
En büyük hayalinin küçük şirin bir Restoran kurmak olduğundan bahseden Nesibe Özay, hikâyesini şöyle anlattı. “ Ben 36 yaşında 4 çocuk annesiyim. Daha önce hiçbir çalışma geçmişim olmadı. Eşime destek olmak amaçlı evde ufak tefek işler yapıp aile bütçesine katkı sağlamaya çalıştım. Sonraları neden kendi işimi kurmayayım dedim. Eşimin de yoğun çalışması beni bu düşünceye itti. Ardından 2012’de KOSGEB’i duydum ve araştırdım. Çalışmalar başta gözümde çok büyüdü imkânsız diye düşünmüştüm ve korkmuştum. Eşim en büyük destekçimdir. 2012 de aldığımız sertifika 2015 de bize böyle bir mekânı açmamızı sağladı. Şimdi kendi işimizin patronu olduk. “ dedi.
KOSGEB Girişimcinin İşini Kolaylaştıran Bir Sistem
Eş İbrahim Özay, eşi ile birlikte girdikleri bu yolda birçok zorluğun KOSGEB ile kolaylaştığından bahsederek, “ Prosedür bizim gözümüzü çok korkuttu. Biz projemizi sunduktan sonra bir danışmanla bu sürecin daha sağlıklı ilerleyebileceğini düşündük. KOSGEB danışmanımız Recai Yüksel ile tanıştık. Recai Bey süreci sağlıklı bir şekilde takip ederek, bize en büyük desteği sağladı. Her türlü resmi prosedür kurallarına uygun şekilde gerçekleşti ve şuanda restaurant içindeki her şey sigortalı biz bu kadar işlemi tek başımıza gerçekleştiremezdik. Şuanda kendi işimizin patronu olduk herkese tavsiye ederim. KOSGEB girişimcinin işini çok kolaylaştıran bir sistem. “ ifadelerini kullandı.