20.4 C
İstanbul
Salı, Eylül 17, 2024

Sakarya’da Patent Eğitimi Başlıyor

- REKLAM -

Sakarya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, etkinliklerini nitelik ve nicelik olarak artırmaya devam ediyor. Bu kapsamda Teknoloji Transfer Ofisi (ADAPTTO ) tarafından 16 Haziran 2015 Salı günü ‘Patent Uzmanlık Eğitimi’ düzenlenecek.

Geçtiğimiz aylar içerisinde Sakarya Üniversitesi’nin, başta TÜBİTAK olmak üzere diğer ulusal ve uluslararası fonlara SAÜ adına yapılan proje başvurularında önemli rakamlara ulaştığını ifade eden ADAPTTO Yöneticisi Prof. Dr. Tahsin Engin, 100’ün üzerinde bilimsel projenin hazırlanmasına doğrudan veya dolaylı olarak destek verdiklerini söyledi.

Herkes başvurabilecek

Üniversite-Sanayi işbirliği konusunda da 2015 yılı içerisinde 20’nin üzerinde projeyi başlattıklarını belirten Prof. Dr. Tahsin Engin, amaçlarının akademisyenlerle sanayicilerin işbirliğini arttırarak nitelikli buluşların ülke ekonomisine kazandırılması olduğunu söyledi. Prof. Dr. Tahsin Engin, bu bağlamda hem akademisyenleri ve sanayicileri bilinçlendirmek, hem de buluşların patentlenmesi konusunda farkındalık oluşturmak için, 2015 yılı içerisinde çeşitli eğitimler planladıklarını, bu doğrultuda 16 Haziran 2015 Salı günü Triz (Çelişki Matrisi), Patent Araştırma& Araştırma Raporu Yorumlama, Koruma Kapsamı ve Patent Haklarının İhlalinin Tespiti, Patentin Ekonomik Değeri ve Ticarileştirme konularını kapsayan “Patent Uzmanlık Eğitimi” başlıklı bir eğitim programı düzenleyeceklerini belirtti.

Tüm akademisyenler davetli

Eğitimlerin, Uludağ Üniversitesi TTO Yöneticisi ve Patent Vekili Fatih Yalınbaş ve Adres Patent firmasından Erol Köksalanlar tarafından Sakarya Teknokent Konferans Salonunda verileceğini ifade eden Prof. Dr. Engin, bu etkinliğe patent başvurusu bulunan ve ya bulunmayan tüm akademisyenlerin davetli olduğunun altını çizerek; “Akademisyenlerimize ait buluşların patentlenebilirlik kriterlerini karşılarken, aynı zamanda ticarileşme potansiyelinin yüksek olması gerekmektedir. Lisans satışı veya kiralama yoluyla patentlerin ticarileştirilmesi bir TTO’nun nihai amacı olmalıdır ve biz de bu bilinçle çalışmalarımızı yönlendiriyoruz. Aksi takdirde buluş için harcanan zaman ve emekler zayi olmaktadır. Bunu önlemek için ADAPTTO bünyesinde, akademisyenlerimizin patent konusunda yardım alabilecekleri ve danışabilecekleri tam zamanlı bir patent ve marka vekilimiz var. Son bir buçuk yılda akademisyenlerimize ait 50’nin üzerinde patent başvurusunu onlara hiçbir yük yüklemeden gerçekleştirdik; bundan sonra amacımız sadece patent başvuruşu almak veya yapmak değil, aynı zamanda bunları pazarlamak olacaktır” dedi.

Prof. Dr. Tahsin Engin patent satışının ve lisanslamasının önemine dikkat çekerek, “Çok iyi futbol oynamanıza rağmen gol atamamışsanız, başarınız gölgelenmiş, emekleriniz karşılık bulamamış demektir. Bu açıdan teknoloji transfer ofislerinin golü, koruma altına almış olduğu fikri mülkiyetlerin satışı ve böylece gelir getirici hale gelmesidir” şeklinde konuştu.

- REKLAM -

Son Haberler

Diğer Haberler